Kehadiran Ahli

Cari maklumat sini

Saturday, June 30, 2012

Cara memasukkan entri Episod 1.

Salam sejahtera kepada semua yang berada si luar sana. Kali ini mari kita belajar bagaimana memasukkan entri blog. Pertama sekali kita hendaklah tahu bahawa blogspot hanya boleh memaparkan entri berbentuk video, teks, gambar jpeg, gambar gif dan pautan sebagai bahan utama maklumat.

Blogspot tidak dapat memaparkan powerpoint dan maklumat dari perisian yang sukar. Tetapi anda dapat memautkan maklumat anda seperti powerpoint dari laman web yang lain menggunakan sistem pautan. Mari kita lihat cara memasukkan entri yang mudah.


Seperti gambar di bawah anda bolehlah memulakan penulisan Blog anda dengan menekan "New Post" atau gambar pensel tu..

Jom kita lihat gambar di bawah. Klik untuk zoom! ;) 

Ni antara perkara yang penting, Tajuk + Isi penulisan + Label untuk memudahkan pencarian.
Label merupakan elemen Blog yang sangat poenting untuk mengaitkan maklumat yang anda postkan berkaitan dengan senarai yang anda telah sediakan. Setelah semuanya selesai tekan sahaja PUBLISH. Hehehe.. dalam beberapa saat post anda pun akan muncul pada paparan blog anda. :)

Walla!! Anda pun dah siap. :) JIka anda sudah bersedia untuk pembelajaran seterusnya sila klik di sini untuk belajar bagaimana membuat pautan seperti perkataan biru ini. :) sekian. Lawati cerita kami klik sini.


4 comments:

diazdavinci said...

baru cuba jaya chris.. sy sign in gna my own blog. nk publish tu pun kna tkr PP g PNG. hehe mls mk copy paste d sana. hehe ble la sy upload sendiri pas ni. btw TQ

AkuMalas said...

Ok, thanks dayah kelak kita sama2 post dan share dengan kawan. :)

diazdavinci said...

dh try sign in gna budayabelajar.. msh xdpt. rasanya kalau mk post hanya valid kpd BLOGGERS YG FOLLOW blog ni.

AkuMalas said...

entah la Dayah, dah aku request budaya belajar and approve..masih gak sik dapat.. Tapi Budaya belajar dah jadi pengikut. Ada comment dari budaya belajar. Tengok link ini.. ada org comment tapi x tau siapa.. hehehe..

http://sutera-ipg.blogspot.com/2012/06/selamat-datang.html?showComment=1340104024543#comment-c1645639080175437867

dan ini

http://sutera-ipg.blogspot.com/2012/06/selamat-datang.html?showComment=1340104024543#comment-c1645639080175437867

Hehehhe..cuba teka siapa. Meng kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Web IPGKS Miri

Klik laman utama